Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Hvad er buddhisme?

Læs nedenfor artikler om buddhisme og hvad religionen drejer sig om. Lidt fra det helt elementære til egne tanker omkring den.

ChizenChizen

Buddhisme handler om at der findes lidelse. Lidelse er et lidt voldsomt ord i det danske sprog og det dækker mange ting: Negative følelser, ubehag af enhver slags, smerte, sygdomme. Lidelse strækker sig fra en lille irritation, til det faktum at vi alle skal dø på et tidspunkt.

Buddhisme handler om at der er en grund til lidelsen. Der er en årsag til lidelse. Når jeg skriver “en årsag” er det ikke dækkende. Det er en udbredt misforståelse, bishamonten1at en hændelse skyldes en og kun en årsag. Betragt ideen om årsag / virkning (karma) således at tidligere handlinger medfører fremtidige handlinger (bemærk flertal).

Buddhismen er en 2500 år gammel religion med metoder til at behandle lidelse ved at fjerne roden på problemet. Tænk engang over hvordan problemer ellers løses i dag. Hvis vi overhovedet gør noget, tages f.eks. medicin frem for at fjerne grunden til, at medicinen skulle tages. Andre drikker sorgerne væk med alkohol, eller tager måske endda stoffer. Ingen af delene vil løse problemerne. Endelig forsøger man at fjerne lidelser med kurser, kure og meget andet. I buddhismen anvender vi en 2500 år gammel metode, som med garanti havde været glemt for længe siden, hvis den ikke virkede.

Buddhisme er en erfaringsreligion. Det vil sige, at vi ikke blindt stoler på en skaber, en gud, eller i det hele taget hvad en præst / lærer fortæller. Det var et af Buddha’s ønsker til hans disciple: Tro ikke, erfar selv. Dette er et fantastisk kvalitetsstempel, som kun få religioner kan matche.

En buddhist tror ikke, buddhisten afprøver læren.

Find nedenfor de mest basale informationer om buddhisme. De giver et godt første hurtigt indtryk af, hvad buddhismen handler om.