Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Åndedrætsmeditation

ChizenChizen

Denne meditation er specielt velegnet til at eliminere distraktion. De fleste mennesker bliver rigtig ofte distraheret fra deres gøremål og vi er gode til at undervurdere effekten af det at blive forstyrret.

Hvad der umiddelbart kan virke som en harmløs forstyrrelse, kan være en brik i en større kæde af dominobrikker, som til syvende og sidst vil medføre en helt unødvendig livsforringelse.

At blive distraheret betyder, at vi bliver fjernet fra nuet. Den nemmeste form for distraktion er mentalt at befinde sig i fortiden eller fremtiden.

Mange bruger megen energi på at vurdere og ikke mindst ærgre sig over fortiden: hvad der skete i går, i sidste uge, for år tilbage. Det er formålsløst, nu når vi ikke kan ændre fortiden. Vi skal lære af fortiden for ikke at gentage dårlige handlinger, men det kræver ikke gentagne ærgrelser over samme handlinger. Man er ikke mere tilbøjelig til ikke at gentage en handling, ved blot at ærgre sig noget mere. Er tiden brugt på ærgrelser, stjålet fra dette øjeblik, som kræver den fulde opmærksomhed for ikke at skabe ny føde til nye ærgrelser. Nuet bliver jo til fortid hele tiden..

Tilsvarende kan vi fjerne os fra nuet ved at befinde os for meget i fremtiden. En typisk grund til dette er begæret efter noget, vi ønsker os et eller andet (=som vi agter at anskaffe i fremtiden), eller vi har måske allerede planlagt at anskaffe en ting. Uanset hvad kunne energien bedre blive anvendt i nuet, med de ting vi allerede har. Vi skal ikke stoppe med at planlægge vores liv, men der skal være en fornuftig balance, så der er mest mulig plads til at være tilstede og ikke altid på en mental tidsrejse. Ved f.eks. hele tiden at drømme sig ud i fremtiden til en kommende rejse, vil det ikke kun skabe urimelige forventninger til den, men også negligere det smukke ved den tid og det sted du befinder dig ved lige nu. Der er måske ikke de palmer du ønsker, men med lidt træning i at være i øjeblikket, kan du med lethed lære at påskønne enhver situation.

En tredie form for distraktion er de overspringshandlinger, vi ofte kaster os ud i. Det er når du f.eks. på arbejdet får i gang med en opgave, men så lige skal se nyhederne på nettet, snakke med kollegaen, hente endnu en kop kaffe osv. Handlinger, som afbryder din igangværende opgave, og dermed forlænger den betragteligt.

Åndedrætsmeditation er let at lære sig selv. Den er rigtig god at gentage og ikke mindst at udføre i længere tid. Der findes mange måder at udføre den på, og den sælges (ja, faktisk for rigtig mange penge..) som mindfulness meditation.

Sådan kan du meditere på åndedrættet:

  1. Sæt dig i din meditationsstilling.
  2. Start med at lave 3 dybe vejrtrækninger. Tag så meget luft ind gennem næsten som du kan, og pust ud igen gennem munden. Sørg for at få alt luft ud af lungerne.
  3. Tæl nu dit åndedræt startende med 1 op til 10. Tæl op for hver udånding. Ved 10 starter du blot forfra. Start også forfra hver gang du lader dig distrahere af en tanke eller følelse.
  4. Fortsæt med at tælle indtil kroppen er faldet til ro.
  5. Ret din opmærksomhed og koncentration et punkt midt inde i din krop lige under navlen. Læg din fokus på punktet, men fortsæt med at følge dit åndedræt ved at bemærke rytmen hvormed luften fylder og forlader kroppen.
  6. Forstyrres du igen af en tanke eller følelse, kan du for en stund gentage tællingen af dine vejrtrækninger for derefter at fokusere på punktet igen.

Er du meget øvet eller ikke forstyrret af tanker og følelser, kan du springe hurtigt til punkt 5. Det samme gælder, hvis du mediterer i længere tid og blot holder en kort pause for at fortsætte din meditation. Her vil kroppen tit være meget i ro.