Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Meditation på de seks elementer

ChizenChizen

Dette er en meditation mod stolthed og egoistisk indstilling. Det er en af de vigtigste indsigtsmeditationer fra Pali kanon, den tidlige buddhisme.

Stoltheden opstår, når vi handler ud fra begreber som Jeg, Min og Mit. Kunne vi helt undvære disse, ville enhver stolthed forsvinde.

Lidelsen i stoltheden opstår, når vi overbeviser os selv om, at ting er permanente. Vi skaber tilknytning og bygger en stolthed op omkring tilknytningen med det formål, at fastholde f.eks. argumenter og vores syn på verden. Stoltheden er typisk bygget op omkring en indstilling, hvordan man ser tingene, -og dermed antages det at intet er foranderligt.

Men vi ved jo faktisk godt, at ting forandrer sig hele tiden, vi fortrænger det blot.

Vi er klar over, at kroppen forandres gennem årene. Faktisk udskiftes hver en celle i kroppen løbende, så din krop er fysisk ikke den samme som den var for ca. 7 år siden!

Vi er også godt klar over, at cellerne på et tidspunkt må give op, at livet ikke varer evigt. Vi ved, at vi skal dø på et tidspunkt, et tidspunkt vi gerne fastsætter langt ud i fremtiden.

Alt ændrer sig og har altid gjort det, men er det dårligt? Ikke hvis vi lærer at acceptere forandringen. Når det er sket, vil du værdsætte de gode ting og acceptere de dårlige.

Meditationen på de seks elementer lærer dig dette og er derfor uvurderlig. Det er en kontemplation på sammenhæng og bestandighed, hvor du reflekterer på elementerne jord, vand, ild, luft, rum og bevidsthed.

Du skal ikke starte tankestrømme på elementerne (f.eks. tænke vejr eller forurening ved elementet luft), men kun  bringe erindringen af elementet frem. Noter hvorledes hvert element er evigt foranderligt. Brug lidt tid på hvert element.

Jord

Vand

Ild

Luft

Rum

Bevidsthed

Afslut meditationen med at sidde i intetheden efter gennemgang af bevidsthedselementet. Nyd simpliciteten og sindets sande natur.