Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Sekt eller fællesskab?

ChizenChizen

Jeg har altid været på vagt over for religiøse fællesskaber. Hvem har ikke hørt om hjernevaskede folk i suspekte grupper eller sekter. Det var derfor også med en vis usikkerhed, at jeg for første gang bevægede mig ind i et buddhistisk fællesskab til et foredrag. Lå der en sekt forude, som ventede på det næste offer ?

Buddhisme har her et par kvalitetsstempler. I buddhisme missioneres der aldrig. Du vil aldrig finde fornuftige buddhister på gaden for at invitere folk til foredrag, kaffe eller andet. Vil man høre om buddhisme, må man selv melde sig og opsøge de buddhistiske fællesskaber. Herudover er der ingen, som beder dig tro på noget. Du er i hvert fald velkommen til at lade være med at tro. Buddha har ved sit dødsleje sagt, at man ikke blindt skulle tro på hvad han havde lært fra sig, man skulle selv undersøge læren. Det giver ikke plads til en sekterisk styring af folk.

Buddhistiske grupper styres nødvendigvis af en eller flere personer. Gerne benævnt som en lærer eller præst. Rollen som lærer eller præst har (som i andre religioner) i enkelte tilfælde medført storhedsvanvid med deraf følgende konsekvenser for fællesskabet. Det er derfor, også i buddhismen, en generel udbredt opfordring, at man vælger sin lærer med omhu. Du skal ikke nødvendigvis være enig med læreren om alt, men det er absolut nødvendigt, at du føler dig tryg ved dennes kendskab til buddhismen. Buddhisme indeholder en masse underlige ritualer og på et eller andet tidspunkt vil der være meditationer eller lignende, som kræver at du lader dig drive ud på dybt vand. Du styrer selv hvor meget og hvornår, men det bliver nødvendigt for at lære noget nyt.

Her er min personlige checkliste for hvornår en gruppe diskvalificerer sig selv:

En gruppe diskvalificerer sig til gengæld ikke nødvendigvis når:

Du kan ikke lære buddhisme, ved bare at læse bøger eller ved at meditere selv. Du er nød til, i det mindste en gang i mellem, at deltage i nogle fællesmeditationer og/eller foredrag. Lad dig derfor ikke skræmme af mystiske kulter og andre religioners fremfærd. I buddhismen har du de bedste muligheder for at starte sikkert og med egen kontrol af udviklingen.