Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Tilbagetrækninger / retreats

ChizenChizen

Tilbagetrækning er ret almindeligt i buddhisme. I Tibet er det meget almindeligt at munke eller andre seriøst praktiserende, i en periode trækker sig tilbage fra den almindelige verden. Væk fra almindelige pligter, væk fra templet, væk fra andre praktiserende. Den praktiserende tager herefter op i et bjerg i uger, måneder eller år, finder en hule og mediterer stort set hele tiden. Ideen er naturligvis, at få ro til kun at bekymre sig om læren og intet andet. Der går mange historier om praktiserende, som på denne måde stort set har sultet og pint sig ihjel.

I vore dage praktiseres tilbagetrækning stadig, men typisk i mindre dramatisk omfang. Selv buddhismen i Vesten anvender styrken ved tilbagetrækning. Specielt i Vesten har vi meget travlt med at passe vores daglige liv med arbejde, hus og børn. I forhold til munke og andre 100% praktiserende, har det derfor en meget stor værdi, at kunne trække sig tilbage i selv mindre perioder.

Nogle sanghaer tilbyder overnatningsfaciliteter, hvor man kan være i fred og praktisere sin meditation. Faciliteterne rækker lige fra huler i Spanien, til udehuse i det indre København. Den traditionelle tilbagetrækning, i specielt den tibetanske gren, handler typisk om at være helt alene over længere tid.

Men andre vestlige initiativer omfatter tiltrækning sammen med sanghaen. Her reserverer du en til flere dage (f.eks. en weekend), hvor du afskærer dig fra din normale verden og helliger dig buddhismen. Ikke noget med at ringe hjem, lige checke mails, sms eller andre normale ting. Du er offline.

Det er naturligvis op til dig, hvor meget du ønsker at trække dig tilbage. Det er ikke bandlyst at tage hjem eller ordne dagligdags ting. Men deltager du i en slags tilbagetrækning (også kaldt retreats), så udnyt dog muligheden for at melde dig ud af samfundet et par dage. Hvorfor besvære sig med at tage væk, når man ikke mener det helt alligevel?

Jeg har deltaget i flere typer af tilbagetrækninger, dog alle af få dages varighed og alle i Danmark. Men virkningen har været fantastisk hver gang. Den ene gang var med 800 andre buddhister fra flere lande med telt og hvad dertil hører. Her herskede en slags festivalstemning, det var rigtig godt. Musikken var naturligvis erstattet med fælles meditationer, foredrag og indvielser. Andre mere jordnære retreats har været med 10-12 personer. Her var der naturligvis større mulighed for kontakt med læreren / præsten. Dette kan jeg kun anbefale. Det er rigtig givtivt at deltage i sådanne arrangementer, men de mindre retreats giver efter min mening mere. Den personlige hyggelige stemning giver et familiært forhold og trygge rammer til at udveksle erfaringer med buddhismen.

Hvis du er lidt interesseret i buddhisme, så prøv at give dig selv tid til et afbræk fra dagligdagen. Det kan virke stærkt, men der er altid nogen til at hjælpe dig videre, hvis du støder ind i barrierer af enhver slags. Ikke sjældent vil dit sind forsøge at overbevise dig om, at du burde tage hjem eller lignende. Eller at du ikke kan leve under de relativt primitive forhold, som en tilbagetrækning typisk tilbyder. Kæmp imod og giv det en chance. Du bliver hverken frelst eller oplyst (nuvel, det er sket. Alt er muligt til ethvert tidspunkt), men du afslutter som et rigere menneske og du har langt mere energi til dit almindelige liv.