Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Er buddhister vegetarer ?

ChizenChizen

Nogen er, men langt fra alle. Ideen er naturligvis, at buddhister ikke dræber. For at kunne spise kød dræber man dyr. Her er buddhismen en smule ironisk; man må ikke dræbe, men er dyret dræbt af andre, er det acceptabelt at spise det. Det er naturligvis et krav, at dyr kun dræbes med det formål at overleve. Med den vestlige overflods forbrug, er det nok diskutabelt, om den sidste bøf man spiste nu også var nødvendig for at overleve.

Buddhister slår aldrig selv et dyr ihjel for at få det tilberedt. En indirekte aflivning af dyr er til gengæld acceptabel. Har du været i supermarkedet og købt kød, har supermarkedet på forhånd sikret sig kød til dig og de andre kunder. Slagteren har på forhånd sikret sig dyr ved bonden og til lejligheden slået dyrene ihjel. Denne indirekte kæde accepteres i buddhismen. Men du vil aldrig finde mig i en restaurant, hvor jeg skal pege på et dyr, som skal dø til min fordel. Det ville ikke være ok.

Man kan godt forstå, at vegetarer har en god sag; de traditionelle holdninger er søgte og dyr ville kunne overleve, hvis bare vi alle levede af alt andet end kød. Men vegetarerne kommer ikke forbi en kendsgerning: Buddha spiste kød, selv efter sin erkendelse af lidelse og loven om årsag og virkning.