Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Fejres ”andres” højtider?

ChizenChizen

Da vestlige buddhister ikke har samme traditioner, som i mere buddhistiske lande, afholdes mange (specielt kristne) traditioner på ligefod med alle andre i de vestlige lande. Hvordan traditionerne afholdes, afhænger helt af den enkelte familie. I nogle (f.eks. min), er det kun undertegnede som er erklæret buddhist. Min samlever er katolik og mit barn er med i folkekirken. Vi holder naturligvis jul og alle højtider, mest for hyggens skyld. Jeg fejrer naturligvis ikke Jesu fødsel, genopstandelse etc., men hygger mig med familien.

I andre familier er alle medlemmer buddhister. Her vil man højst for børnenes skyld fastholde de særlige dage med gaver, påskeæg o.lign. Så føler børnene sig ikke uden for i skolen etc.

I julen fejrer man ikke Jesu fødsel, men en hyggelig stund med familien, gaver, juletræ, nisser og julemænd. Kort sagt alle ikke-kristne ting fastholdes. Jeg har endda set et buddhistisk center med juletræ. Her var stjernen dog skiftet ud med en mediterende nisse.

Der er intet i vejen for at fejre andre religioners højtider i en kultur, hvor en andres religioner er normalen for samfundet. Ud over enkelte virkelig frelste præster, vil ingen have noget imod at man hygger med. Flere og flere indvandrere er også begyndt at fejre julen uden det kristne budskab. Igen mest for børnenes skyld, da de jo mødes med alle andre børn og ikke mindst deres gaver. Men hvorfor ikke bruge de nationale helligdage til at bringe familien sammen ?

Personligt har jeg selv været med til at fejre Eftar, festen efter den muslimske Ramadan. Hvorfor ikke? Det var rigtig hyggeligt at mødes med en masse glade muslimer og hvis de ikke har et problem med min ikke-muslimske baggrund, – hvorfor skulle jeg så have det ?