Chizen.dk

Hovedmenu


I denne sektion


Må en buddhist dræbe?

ChizenChizen

Faktisk ikke. Det er en af de mest almindelige regler, at det naturligvis ikke kan tillades. At slå et væsen ihjel forhindrer væsenet i at nå erkendelsen, derfor er det et skidt signal at sende til sig selv, i form af karma. Dette medfører ret sjove situationer blandt buddhister. Ikke sjældent indkaldes en håndværker til at fange en mus i et kollektiv, idet ingen ønsker at slå ihjel og påtage sig den dårlige karma. I det hele taget har jeg jeg også fanget mig selv i, at jeg faktisk slår færre myg og fluer ihjel. Ikke at det har været et mål i sig selv, det er bare kommet af sig selv.

Men ikke en regel uden undtagelser: Der går masser af historier om højt udlærte (tibetanere), som gik rundt i landskabet og dræbte mennesker, som ønskede dette ud fra det faktum, at de var meget syge og ikke have noget at leve for andet end smerter. Men man siger generelt, at man skal være fuldt udlært og erfaren, for at kunne slå ihjel uden at påtage sig større dårlig karma.

Du må som buddhist også gerne dræbe en terrorist, som truer med udslettelse af mange mennesker. Det er en god gerning, som i de fleste tilfælde redder flere mennesker end terroristen. Men kun forhold, som truer velfærden for andre væsener, kan retfærdiggøres.